O homeopatiji

Homeopatska medicina je holistička i sveobuhvatna metoda liječenja temeljena na jedinstvenoj filozofiji i praksi. Ona promiče zdravlje kroz obrazovanje i znanstvenu upotrebu homeopatskih lijekova fokusirajući se na prevenciju i rješavanju uzroka. Kroz svoj holistički pristup potiče imunitet i bolesnika kako bi sam ostvario zdravlje i ispunjenje svoga života.Homeopatija je metoda liječenja koja nastoji uspostaviti poremećenu psiho-fizičku ravnotežu bolesne osobe koristeći homeopatske lijekove. Naziv homeopatija dolazi od grčke riječi homois=kao, slično i pathos = patnja, bol. Riječ homeopatija jednostavno predstavlja način liječenja koji se sastoji u primjenjivanju ljekovitih supstanci koje jačaju imonološki sustav i ubijaju bolest. Stimulirajući samoiscjeljujuće sile bolesne osobe jača se imunološki sustav i na  taj način potiče organizam na samoizlječenje.

Poznato je da tijelo može samo sebe liječiti. Snaga koja štiti tijelo od različitih utjecaja i održava homeostazu zove se vitalna sila, a kada ona oslabi javlja se bolest. Homeopatski lijekovi jačaju imunološki sustav i pomažu vratiti  poremećenu ravnotežu (homeostazu).

Bazični princip homeopatskog liječenja temelji se na 4 zakona:

1.zakon sličnosti

2.zakon minimalne doze

3.zakon smjera liječenja

4.zakon individualizacije 

JESU LI HOMEOPATSKI LIJEKOVI SIGURNI I UČINKOVITI?

Homeopatski lijekovi apsolutno su sigurni i neškodljivi. Nemaju toksičnosti i ne ostavljaju nikakve neželjene učinke za pacijenta. Važno je reći da u homeopatskoj medicini nema specifičnih lijekova za specifične bolesti, već će iskusan homeopat pažljivo saslušati i ispitati pacijenta o njegovom fizičkom stanju, uvjetima života, nasljeđu kao i o njegovoj volji, egu, intelektu i na temelju tih spoznaja tražiti, po principu sličnosti odgovarajući homeopatski lijek. Djelotvornost homeopatije potvrđena je kroz mnoga ozbiljna znanstvena klinička ispitivanja kao i činjenica da se homeopatija uspješno koristi kod liječenja trudnica, dojilja i djece.

MOGU LI SE ISTOVREMENO UZIMATI HOMEOPATSKI I KONVENCIONALNI LIJEKOVI?

Homeopatski lijekovi se mogu istovremeno uzimati s lijekovima koje propisuje liječnik alopat i nisu zabilježene nikakve neželjene reakcije. Kako homeopatski lijekovi  djeluju na uzrok bolesti, sam bolesnik će kroz dobro odabranu homeopatsku terapiju osjetiti poboljšanje i tada u dogovoru s homeopatom i naravno sa svojim liječnikom smanjivati doze farmaceutskih lijekova i potpuno prijeći na homeopatsko liječenje. Bolesnici koji ne smiju prekinuti medikamentoznu terapiju kao kod dijabetesa i drugih bolesti mogu koristiti istovremeno i homeopatske lijekove za jačanje vitalne sile svoga organizma i za ublažavanje tegoba. 

PREDNOSTI HOMEOPATIJE

Homeopatija je sigurna

Djeluje brzo

Daje rezultate

Učinkovita je u akutnim i kroničnim stanjima

Može se dati djeci i trudnicama

Homeopatski lijekovi ne testiraju se na životinjama, pripremaju se iz biljnih, mineralnih supstanci i životinjskih izlučevina.

Homeopatski lijekovi uspješno pomažu kod:

gripe, prehlade

sinusitisa

alergija

probavnih smetnji (Chronova bolest, ulcerozni colitis, zatvor...) 

glavobolja

psihičkih poremećaja, strahova, depresija

poremećaja metabolizma šećerna bolest, povišene masnoće, prekomjerna tjelesna težina)

menstrualnih tegoba, klimakteričnih problema

mnoge druge bolesti

ŠTO MOŽETE OČEKIVATI PRILIKOM PRVE POSJETE HOMEOPATU

Prvi posjet  homeopatu traje između 60 i 90 minuta, a uključuje opširno uzimanje anamneze i pacijentovog stila života. Važno je upoznati cijeli aspekt pacijentovog života, uključujući detalje o fizičkim simptomima, emocionalnih problema, spavanju, hrani, ekološkim i vremenskim osjetljivostima.

Važno je da pacijent aktivno sudjeluje u procesu izvještavanja o pojedinostima njegove zdravstvene problematike što uključuje  emocionalne i mentalne čimbenike. Kada se radi o djeci  od roditelja se očekuje puna suradnja i iznošenje najdetaljnijih informacija iz djetetovog života.

Kod prvog susreta s homeopato korisno je pružiti informacije o lijekovima koje pacijent uzima. Ako je pacijentova situacija teška i zamršena nije neuobičajeno da homeopat  zahtijeva dodatno vrijeme za analizu i istraživanje. U tom slučaju, preporuku za terapiju dobit ćete  u roku od nekoliko dana nakon prvog posjeta.

Kontrolni pregled

Kontrolni pregled poželjan je u vremenu od 4 do 6 tjedana kako bi se izvršila procjena vašeg odgovora na liječenje. Ako se ovaj korak preskoči može se otežati pravilna procjena učinka terapije. Ukoliko je postignut zadovoljavajući napredak kontrolni pregled bit će preporučen u dužim vremenskim intervalima. Ponovljeni posjeti se preporučuju dok se ne postigne poboljšanje  cjelokupnog zdravlje.